Grėsmingi skanėstai: šokoladiniai desertai

Čionai išvardinami ir išnagrinėjami visi atitinkamo produkto ingridientai. Produktą gamina įžymios firmos, užsirekomendavusios, kaip kokybiškos produkcijos tiekėjos. Informacija apie gaminio sudėtį paimta iš etikečių. Ingridientų iššifravimas vyko su atitinkamos tematikos internetinių svetainių pagalba.

***

Šokoladinis kremas Vitalinea, firma Danone

Ingridientai: nuriebintas pienas, cukrus, kokoso aliejus, tirštintojai: E1442, E407; šokoladas, krakmolas ir grietinėlė.

E401 – natrio alginatas (Sodium Alginate) – tirštintojas, stabilizatorius.

E407 – karaginanas ir jo natrio, kalio bei amonio druskos, įskaitant furceleraną (Carrageenan and its Na, K, NH4 salts (Includes Furcellaran) – tirštintojas, žele formuojantis agentas, stabilizatorius.

E472b – glicerino ir pieno bei riebalų rūkščių eteriai (Lactic and Fatty Acids Esters of Glycerol)- emulgatorius, stabilizatorius, kompleksų formuotojas.

E1442 – oksipropiliruotas dikrakmolfosfatas (Hydroxypropyl Distarch Phosphate) – stabilizatorius, tirštintojas.

Mes kol kas neradome internete detalesnio šių priedų aprašymo, tokia informacija, deja, labai dažnai paprasčiausias nutylima arba kruopščiai maskuojama. Bet štai į ką norėtume atkreipti jūsų dėmesį.

Lecitinas (E322) gaminamas iš sojos, kuri gali būti genetiškai modifikuota. Tokią soją naudoja ir Nestle savo šokolade, vaikų maiste ir kituose produktuose.

Toliau pateikiame nedidelį sąrašą žemės ūkio kultūrų, ingridientų, papildų ir aromatizatorių, kuriuose gali būti genetiškai modifikuotų organizmų ar kurie gali būti sukurti padedant genų inžinerijos technologijoms.

Atminkite, kad labiausiai paplitusios pasaulyje GM kultūros – tai soja, kukurūzai, rapsas ir medvilnė.

Perkant produktus, ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į tokius ingridientus, kaip kukurūzų aliejus, kukurūzų sirupas, kukurūzų krakmolas, sojos baltymai, sojų aliejus, lecitinas, sojų padažas, medvilnės aliejus ir kanolo (aliejinio rapso) aliejus.

Paskutiniu laiku dažnai pasirodo tokios GM žemės ūkio kultūros: pomidorai, soja, kukurūzai, bulvės, cukriniai runkeliai, medvilnė, braškės, rapsai, papaja, cikorija, kviečiai.

Maisto papildų gamintojai, vaikydamiesi rentabilumo, vis dažniau naudoja tokius GM papildus ir aromatizatorius:

E101 ir E101A (B2, riboflavinas) – pridedama į košes, nealkoholinius gėrimus, vaikų maistą ir liesėjimui skirtus produktus.

E150 – karamelė;

E153 – karbonatas;

E160 – beta karotinas, pro-vitaminas A, retinolas;

E160b – anatas;

E160d – likopinas;

E234 – nizinas;

E235 – natamicinas;

E270 – pieno rūgštis;

E300 – askorbino rūgštis, vitaminas C;

E301-304 – askorbatai;

E306-309 – tokoferolis, vitaminas E;

E322 – lecitinas;

E325-327 – laktatai;

E330 – citrinos rūgštis;

E415 – ksantinas;

E459 – beta ciklodekstrinas;

E460-469 – celiuliozė;

E470 ir E570 – druskos ir riebalų rūgštys, riebalų rūgščių eteriai (E471, E472a&b, E473, E475, E476, E479b);

E481 – stearoilas-2-natrio laktilatas;

E626-E629 – gliutamino rūgštis ir glitamatai;

E630-E633 – jonizuota rūgštis ir inozinatai;

E951 – aspartamas;

E953 – izomaltitas;

E957 – taumatinas;

E965 – maltinolis.

[contentblock id=1 img=adsense.png]

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose!