Grėsmingi skanėstai: Bekonas

Čionai išvardinami ir išnagrinėjami visi atitinkamo produktų ingridientai. Produktą gamina įžymios firmos, užsirekomendavusios, kaip kokybiškos produkcijos tiekėjos. Informacija apie gaminio sudėtį paimta iš etikečių. Ingridientų iššifravimas vyko su atitinkamos tematikos internetinių svetainių pagalba.

Bekonas

Ingridientai: kiauliena, vanduo, druska, konservantai: Е-250; Е-536; antioksidantas: Е-316.

Be išvardintų papildų įvairių firmų bekonai gali turėti savo sudėtyje tokius komponentus: stabilizatoriai – Е-407, Е-450, Е-451, antioksidantai – Е-301, E301, skonio stiprintojai – Е-621, konservantai – Е-252.

E250 – natrio nitritas (Sodium Nitrite) – konservantas, dažų fiksatorius.

E252 – kalio nitratas (Potassium Nitrate) – daugumoje šalių jo naudojimui uždėti apribojimai.

Be šių priedų neįmanoma įsivaizduoti mėsos gaminių. Apdorojimo proceso metu dešros faršas praranda savo švelniai rožinę spalvą, pavirsta pilkai ruda mase. Tada pasitelkiami nitratai ir nitritai ir štai – iš vitrinos į mus žvelgia jautienos spalvos virta dešra.

Nitritų dėjimas į produktus gali padidinti nitrozaminų poveikio didėjimą. Nitrozaminai – vėžinių susirgimų sukėlėjai, jų didelis kiekis aptinkamas keptame bekone. Šiuo metu gamintojai į bekoną deda askorbino rūgšties, kad nesusidarytų nitrozaminai.

Natrio nitritas ir natrio nitratas laikomi atsakingais už vaikų nervų sistemos padidėjusį susižadinimą. Aukštos koncentracijos nitritai gali privesti prie apsinuodijimo ir net mirties.

Esmė ta, kad patekę į žarnyną ir kraują, nitritai sutraukia hemoglobiną ir neleidžia prisijungti deguoniui. Tai sukelia organizmo hipoksiją (deguonies badą).

Žmonėms su kepenų, žarnyno negalavimais, su disbakterioze, cholecistitu būtina atsisakyti produktų, turinčių E250 – natrio nitrito, E251 – natrio nitrato, E252 – kalio nitrato. Pas tokius žmones dalis nitratų, pakliuvusių į virškinimo traktą, pavirsta toksiškesniais nitritais, kurie, savo ruožtu, suformuoja gana stiprius kancerogenus –nitrozoaminus.

E536 – kalio ferocianidas (Potassium Ferrocyanide) – priedas, neleidžiantis sukrešėti, susivelti. Smulkesnio šio priedo aprašymo surasti nepavyko (!). tačiau pats pavadinimas optimizmo kažkaip nekelia. Nors dauguma žmonių, įskaitant ir mus, neturi specialaus chemini išsilavinimo, visgi žodis „cianidas“ žinomas turbūt visiems.

E301 – natrio askorbatas (Sodium Ascorbate) – nurūgštintojas. Nutraukia maisto komponentų produkte savaiminį rūgšties susidarymą. Ši reakcija vyksta dėl produkto kontakto su deguonimi, kurio esama ore ir pačiame produkte. Antoksidantų veikimo mechanizmas labai paprastas. Tai medžiagos, kurios lengvai surūgštėja, pavirsdamos organizmui nekenksmingais produktais. Tam naudojamas deguonis – pagrindinis potencialus nurūgštintojas. Vadinasi, produktas mažiau surūgštės. Labiausiai paplitę nurūgštintojai – askorbino rūgštis С6Н8О6 (Е300) ir natrio askorbatas С6Н7О6Na (Е301).

E316 – natrio izoaskorbatas (Sodium Isoascorbate) – labai efektyvus nurūgštintojas, užkertantis kelią maistinių riebalų rūgštiniam gedimui, taip pat nitratų virtimui nitritais dešrų ir konservų gamyboje. Vynuose sustiprina sieros rūgšties nurūgštinimo poveikį. Atrodo kaip baltos spalvos milteliai.

E407 – karaginanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos, įskaitant furceleraną (Carrageenan and its Na, K, NH4 salts (Includes Furcellaran)) tirštintojas, žele formuojantis agentas, stabilizatorius.

E450 – pirofosfatai (Diphosphates) – emulgatorius, stabilizatorius, rūgštingumo reguliatorius, drėgmę sulaikantis agentas. Vartojimas gali pažeisti fosforo ir kalcio balansą organizme. Vartojimas dideliais kiekiais pablogins kalcio įsisavinimą organizme, kas sukelia kalcio ir fosforo nuosėdų inkstuose susidarymą ir padeda išsivystytiosteoporozei. Dėl to reikia būti atsargiam vartojant produktus su fosfatais. Ypač rizikuoja žmonės, kurių racione daug produktų su gamtiniu fosforu. Ardo kalcį, magneziją, geležį!

E451 – trifosfatai (Triphosphates) – kompleksuotojas, rūgšties reguliatorius, tekstūratorius. Naudojami – natrio trifosfatas (PentaSodium triphosphate), kalio trifosfatas (PentaPotassium triphosphate). Difosfatai, monofosfatai, trifosfatai, ortofosforo rūgštis, fosfatai (medžiagos, reguliuojančios rūgštingumą) vaikams sukelia dirglumą, nerimą, nervingumą, daro įtaką kalcio apytakai organizme.

E621 – natrio glutamatas (Monosodium Glutamate) – nerekomenduojama naudoti vaikų maiste.

O štai dar apie ką nepakenktų pamąstyti. Informaciją apie atskirus maisto priedus iš bėdos dar galima atkapstyti, tačiau, kadangi kiekviename produkte naudojama mažiausiai po tris priedus, o kartais šis skaičius pasiekia 6-7, tai įdomu, kas gaunasi jiems sąveikaujant tarpusavyje ir koks jų kompleksinis poveikis organizmui?!

[contentblock id=1 img=adsense.png]

 

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose!