Fruktozė skatina kenksmingo maisto vartojimą

Nekalto iš pažiūros vaisių cukraus esama anaiptol ne vien tik skanėstuose, skirtuose diabetikams, bet ir gazuotuose gėrimuose, saldainiuose ir greitame maiste. Ir kuo daugiau fruktozės mes suvalgome, tuo labiau trokštame skanaus ir itin kenksmingo maisto.

Mokslininkai iš Pietų Karolinos universiteto atliko nedidelį tyrimą, kad išsiaiškintų, kaip įvairios cukraus rūšys veikia mūsų alkio jausmą. Jie pasiūlė 24-iems sveikiems savanoriams išgerti po stiklinę skysčio su vyšnių skoniu, pasaldinto gliukoze, o po kelių dienų pasiūlė gėrimą su fruktoze. Gamtoje jos esama įvairiuose vaisiuose ir meduje, o taip pat ji naudojama kaip saldiklis greitame maiste.

Po kiekvieno gėrimo savanorių prašė pereiti funkcinę magnetinė rezonansine tomografiją – tai vienas efektyviausių būdų vizualizuoti procesus, vykstančius galvos smegenyse. Seanso metu savanoriams buvo demonstruojami aukšto kaloringumo maisto, tokio kaip sausainiai, hamburgeriai ir pica, atvaizdai, o taip pat neutralios nuotraukos. Dalyviams reikėjo įvertinti pagal 10 balų skalę savo norą kažką iš tų patiekalų suvalgyti.

Be to, iškart po vieno ar kito gėrimo pavartojimo, kiekvienam savanoriui pasiūlė pasirinkti: tuojau pat užvalgyti ko nors skanaus arba atsisakyti ir gauti nedidelį piniginį atlyginimą mėnesio bėgyje. Mokslininkai taip pat išmatavo gliukozės, insulino ir leptino bei grelino enzimų, reguliuojančių pasisotinimo jausmą, lygį savanorių kraujyje.

Taip paaiškėjo, kad gėrimas su fruktoze smarkiai aktyvizavo orbifrontalinės žievės darbą, ji atsakinga už atlyginimo, apdovanojimo jausmą, kai buvo demonstruojamas greitas maistas. Be to, po fruktozinio gėrimo, dalyviai dažniau pasirinkdavo skanius užkandžius, o ne pinigus ir aukštai įvertindavo savo trauką kaloringam maistui.

Nežiūrint į tai, kad didelių skirtumų kraujo analizėje po gėrimų su gliukoze ir fruktoze nebuvo aptikta, fruktozė smarkiai sumažino insulino gamybą. Insuliną organizmas ima išskirti, atsakydamas į cukraus pavartojimą, kad padėtų ląstelėms gliukozę transformuoti į energiją. Tačiau tuo pat metu insulinas siunčia smegenims signalą apie sotumą.

Kadangi fruktozė nestimuliuoja insulino signalų apie pasisotinimą, organizmas nesupranta, kad jis jau pasisotino ir toliau vis dar nori valgyti. Tai nereiškia, kad reikia tučtuojau atsisakyti šviežių vaisių ir uogų: juose yra ne tiek jau daug fruktozės ir esama kitų medžiagų, kurios neutralizuoja neigiamą fruktozės poveikį. O štai greito maisto, kimšte prikimšto fruktozės, geriau atsisakyti – nepriklausomai nuo to, kokie tyrimai jus tai paskatins.

[contentblock id=1 img=adsense.png]

www

 

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose!