14 visiškai saugių maisto produktų, kuriuos galite valgyti, kiek norite ir dėl to nesustorėsite

Nėra tokio maisto, kuris absoliučiai neturėtų kalorijų, tėra produktai, kurių galima ramia širdimi valgyti, nebijant sustorėti.

Mitybos specialistės daktarės Lisos Young teigimu, tokie produktai būna dviejų kategorijų – nekrakmolingi vaisiai ir nekrakmolingos daržovės, rašo independent.co.uk.

L. Young aiškina, kad nuo tokių produktų nestorėjama, nes didžiąją jų dalį sudaro vanduo, jie turi mažai kalorijų, juose yra ląstelienos, kuri ilgam suteikia sotumo. Tokiuose vaisiuose ir daržovėse mažai baltymų, bet daug vitaminų, antioksidantų ir kitokių sveikatai labai naudingų maisto medžiagų.

14 maisto produktų, nuo kurių nestorėjama

1. Salierai

Beveik 95 proc. salierų sudaro vanduo, bet tai nereiškia, kad šios daržovės nenaudingos sveikatai. Salieruose yra kalio, ląstelienos, vitamino B9, ląstelienos ir 30 proc. vitamino K dienos normos. Porcijoje salierų tėra 6 kalorijos. Salierus geriausia valgyti šviežius. Po septynių dienų salierai netenka daugumos antioksidantų.

2. Lapiniai kopūstai

Lapiniuose kopūstuose mažai kalorijų – stiklinėje smulkintų lapinių kopūstų tėra 33 kalorijos – bet daug baltymų – 3 g, taip pat nemažai ląstelienos – 2,5 g. Lapiniai kopūstai – viena iš nedaugelio daržovių, turinti omega trys riebalų rūgščių, kurių šiaip gaunama iš žuvies. Salotose, kaip ir daugelyje salotų rūšių, gausu vitaminų ir B9.

3. Mėlynės

Mėlynės vertinamos kaip antioksidantų šaltinis. Šiose uogose antioksidantų daugiau nei vaisiuose. Mėlynių stiklinėje yra 14 proc. rekomenduojamos dienos ląstelienos normos ir tik 85 kalorijos.

4. Agurkai

Agurkai didžiąja dalimi sudaryti iš vandens, o jų porcija turi tik 16 kalorijų. Daugiausia vitaminų yra agurkų žievelėje ir sėklose, todėl patartina jų nelupti. Žievelėje ir sėklose yra ląstelienos ir vitamino A, vadinamo beta karotinu, kuris sveika akims.

5. Pomidorai

Pomidorai turi likopeno – karotenoido, kuris padeda įveikti chronines ligas ir suteikia raudoną spalvą. Taip pat pomidoruose yra vitaminų A, C ir B2, B9, chromo, kalio ir ląstelienos. O viename vidutinio dydžio pomidore tėra 25 kalorijos.

6. Greipfrutai

Tyrimai ne kartą parodė – valgant greipfrutų, sparčiau lieknėjama, dažnai greipfrutai laikomi dietiniu maistu. Taip yra todėl, kad greipfrutuose daug ląstelienos, kuri palaiko stabilų cukraus lygį kraujyje, todėl ilgiau išlieka sotumo pojūtis. Pusėje greipfruto tėra 50 kalorijų. Šiuose vaisiuose daug vitamino C, kuris saugo nuo vėžio ir nuo širdies ligų. Greipfrutai stebuklingai mažina cholesterolio lygį organizme, gerina virškinimą, o kadangi turi ir folio rūgšties, yra idealus užkandis nėščiosioms.

7. Brokoliai

Daugiausia vitaminų iš brokolių gaunama, jei jie valgomi žali arba troškinti garuose. Ši superdaržovė turi sulforafano – medžiagos, kuri naikina vėžį sukeliančius chemikalus, kurių galėjo patekti į organizmą iš aplinkos ar su maistu. Brokoliai turi vitaminų A, C ir K, o porcijoje garuose virtų brokolių yra apie 20 proc. rekomenduojamos dienos ląstelienos normos. Porcija brokolių turi vos 31 kaloriją.

8. Raukšlėtieji melionai

Raukšlėtuosiuose melionuose beta karotino daugiau nei daugelyje šios vitamino A formos turinčiuose vaisiuose – apelsinuose, greipfrutuose, persikuose ir manguose. Vienoje stiklinėje šio vaisiaus gausu kalio, be to, daugiau nei 100 proc. rekomenduojamos vitaminų A ir C dienos normos.Raukšlėtieji moliūgai didžiąja dalimi (90 proc.) sudaryti iš vandens, todėl jų porcija turi tik 55 kalorijas.

9. Žiediniai kopūstai

Žiediniai kopūstai – labai vertinga daržovė, nors taip gali ir neatrodyti dėl baltos spalvos. Juose yra antioksidantų, fitochemikalų (kurie užkerta kelia Krono ligai), daug folio rūgšties, ląstelienos, vitaminų C ir K. Porcija turi apie 25 kalorijas.

10. Gervuogės

Gervuogių nauda sveikatai neabejotinai didžiulė. Kaip ir daugelis uogų, gervuogės turi daug vitamino C ir antioksidantų bioflavonoidų. Gervuogės gerina virškinimo sistemos veiklą, stangrina audinius, taigi oda atrodys jauniau, gražiau. Porcija gervuogių turi 62 kalorijas.

11. Salotos

Įvairios salotų rūšys turi tik 10–20 kalorijų porcijoje. Nors salotos beveik neturi baltymų, jose gausu maistingų medžiagų ir vitaminų – folio rūgšties, geležies, vitaminų A ir C.

12. Apelsinai

Žmonės žino, kad apelsinai turi daug vitamino C. Tačiau apelsinai daugeliu kitų aspektų naudingi sveikatai. Vitaminas C būtinas kolageno gamybai organizme, taigi apelsinai gražina odą, saugo ją nuo žalos. Vienas apelsinas turi tik 80 kalorijų. Ir būtinai valgykite baltą medžiagą po žieve – šis minkštimas turi daug ląstelienos, kuri mažina cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje.

13. Braškės

Braškų porcijoje yra tiek vitamino C, kiek porcijoje apelsinų. Braškėse gausu ir polifenolių (antioksidantų rūšis), kalio, ląstelienos. Jos neturi riebalų, druskos, cholesterolio, todėl labai naudingos širdžiai. Stiklinė braškių turi tik 50 kalorijų.

14. Vagotieji melionai

Vagotųjų melionų porcija turi tik 64 kalorijas, kurių dauguma gauna iš 14 g natūralaus vaisių cukraus. Vagotuosiuose melionuose yra pusė rekomenduojamos vitamino C dienos normos, taip pat vario, kuris labai reikalingas odai.

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose!